Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

 

Amning

 

Amningen ger dig möjlighet till många fina stunder med ditt barn där du förutom mat kan ge tröst och närhet. Barnet får tillfällen hos sig att känna sig trygg mot allt som händer runt omkring. Glöm inte att ha det bekvämt oavsett om du sitter eller ligger när du matar barnet eftersom det annars kommer bli mycket jobbigt för dig. Det kan ta ett tag innan du upptäcker vad som passar dig bäst. Prova dig fram!

Den första mjölken (colostrum) som kallas för råmjölk är väldigt viktig för barnet. Den första tiden vill barnet äta ofta och det kan för en del barn vara tidskrävande då de kan amma en längre stund varje gång. Efter 3-4 dagar kommer den vanliga mjölken istället.
Barnet ska äta minst 5 ggr per dygn och man ska låta barnet äta både när det vill och så ofta det vill. Vad gäller avföring så varierar det hur många bajsblöjor du behöver byta, det kan vara allt från några per dygn till ett par i veckan. Det är inget som är onormalt. Däremot bör ett barn göra 5-6 blöta blöjor om dagen som ett ”bevis” på att det får i sig tillräckligt med mat under amningen.
Under det första halvåret klarar sig barnet med enbart bröstmjölk (via barnmorska får man dock AD-vitaminer, alternativt D-vitaminer som man även bör ge sitt barn). Under andra halvåret och fram till tvåårsåldern kan bröstmjölken ”fasas ut” och mer och mer utgöra ett komplement till den övriga kosten.

Fördelar med amningen

Det finns en mängd fördelar med mjölken och att amma, här följer några av dem.

 • Mjölken innehåller mycket näring för barnet, bland annat fett, proteiner, vitaminer och kolhydrater.
 • Mjölken stärker barnets immunförsvar.
 • Barnet känner sig tryggt och får tröst av närheten till dig under amningen.
 • Mjölken bidrar till att barnet inte blir hård i magen.
 • Minskar risken för barnfetma, astma och diabetes.

  För mamman innebär amningen bland annat följande fördelar.
 • Efter förlossningen hjälper amningen den kvinnliga kroppen genom att livmodern drar ihop sig så att blödningarna som uppstod i samband med förlossningen minskar.
 • Kompensation för den minskade nattsömnen genom utsöndrande av hormoner som gör att man känner sig dåsig och trött.
 • Minskad risk för bröstcancer.
 • Minskad risk för äggstockscancer.

Problem med amningen

Om du skulle få problem med att barnet inte vill amma ordentligt så passa på att få så mycket hjälp du kan när du ligger inne på BB av den kunniga och hjälpsamma personalen där.
Tänk på att slappna av och tänk positivt, det kommer att ordna sig! Många har problem med amningen på grund av att de är oroliga eller för att de känner sig osäkra eller fått dåliga råd. Genom att söka hjälp hos utbildad personal och experter inom området har du mycket högre chans att få de råd och tips som kan behövas för att du skall lyckas med amningen framöver.
En annan metod man kan utnyttja är barnets gripreflex. Denna innebär att om man lägger fingret i barnets hand så sluter barnet handen runt ditt finger. Samtidigt som den gör detta så stänger den munnen. Detta kan man dra nytta av och försöka få barnet att suga genom att ”lura” barnet på detta sätt. Det är bra att veta att det kan ta någon vecka innan barnet har lärt sig suga.
I övrigt – se till att söka hjälp. Kanske kan du vända dig till någon amningshjälp i närheten eller fråga din barnmorska om råd vart du skall vända dig. Det är många som har problem med amningen så du är absolut inte ensam utan det finns väl fungerande hjälp att få om du skulle få problem med amningen.

Hur länge skall man amma?

Under de första sex månaderna kan man helamma barnet eftersom de inte behöver någon annan mat än bröstmjölken under denna tid. Efter första halvåret kan man använda bröstmjölken som komplement till annan mat om barnet vill ha detta. Det är inte alla barn som vill fortsätta amma hur länge som helst. En del kan sluta självmant när de tycker att det inte passar dem längre, andra barn kan fortsätta i evigheter om man inte själv fasar ut det.

Mjölkstockning

Om barnet inte tömmer brösten ordentligt eller om det är kallt (eller varmt) ute kan man drabbas av mjölkstockning i brösten. Detta innebär att mjölken stockar sig i gångarna, vilket gör att lymfflöden och blodflöde hindras. Detta visar sig genom att brösten blir svullna och knöliga. Man kan få feber och ont i brösten som ett resultat av mjölkstockningen.

Mjölkstockningen går över efter några dagar. Det man kan göra för att underlätta är att ta det lugnt och att amma både länge och ofta från det drabbade bröstet. När barnet ammar kan du kamma försiktigt med fingrarna över det stockade området. Det kan även vara värt att prova att duscha varmt och eventuellt att handmjölka i duschen.

Att förvara och spara mjölk

I rumstemperatur håller sig bröstmjölken några timmar men sätter du den i kylskåpet håller den i ungefär 3 dygn. Om du har låtit mjölken stå ett tag så kan fettmolekylerna ha skiljts bort och lagt sig överst. Detta är helt normalt och innebär inte att mjölken blivit dåligt.
Det går även att frysa in mjölken. Detta kan göras på flera olika sätt, genom att frysa istärningar, lägga mjölken i plastpåsar eller på annat sätt som du tycker är behändigt för dig. Hållbarhet: Upp till 6 månader.

 

 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu