Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

 

Att välja barnvagn

 

Att välja barnvagn är inte helt lätt. I takt med att tillverkarna blivit fler och deras modellprogram har utökats finns det fler varianter än någon gång tidigare att välja mellan. Någon modell är mer fördelaktig för dig som bor i stan, någon annan för dig som bor på landsbygden. Vissa hjul är bättre på grus, andra på asfalt osv.

I och med att det finns ett stort utbud är det viktigt att prova många modeller för att hitta någon som passar dina behov. Då design är en stor del av hur man upplever en vagn skall det förstås även vara en vagn som tilltalar dina ögon.
Genom vårt samarbete har vi skapat en sida lätt tillgänglig för alla att ta del av. På sidan beskrivs alla de viktiga ämnen man som gravid eller småbarnsförälder har frågor kring och som man bör känna till innan, efter eller i anslutning till att man får barn.

Vad ska jag kontrollera på barnvagnen?

Det man bör testa på vagnen är bland annat hur den är att fälla ihop och veckla ut. Går den och går den lätt att få in i bilen på ett acceptabelt sätt?
Kolla vad det är för material i vagnen, detta ska ju tåla både regn och snö under användningen. Det smidigaste är om det går att ta bort på ett enkelt sätt och tvätta i tvättmaskin.
Kontrollera vagnens bromsar. De ska helst bromsa två hjul samtidigt och kunna stanna vagnen snabbt.

Vad ska jag tänka på när jag väljer hjul till barnvagnen?

Hjulen på vagnen är viktiga och gör mycket för hur helhetsintrycket för vagnen kommer att vara. Det finns dels solida däck som är lättare att sköta än de med slang i som man själv måste pumpa (och därmed även riskerar att få punktering på). Vilket man väljer är en smaksak. Båda typerna har sina för- och nackdelar.

Storleken på hjulen påverkar hur lätthanterlig vagnen är. Med större hjul blir vagnen lättare att hantera, vilket är en fördel om terrängen är svår, med stenar mm som kan försvåra framkomligheten. Tänk igenom vad du ställer för krav på din vagn och i vilken typ av terräng du kommer att använda vagnen mest.
Var du bor, i stad eller på landsbygd, är även bra att ha i beaktning när man ser till vilken typ av hjul som passar just dina behov på vagnen.

Det finns många olika typer av barnvagnar, vad ska jag välja?

Andra delar som kan vara av värde att undersöka är vilken typ av vagn du vill ha. Det finns liggvagn, sittvagn, kombivagn, duovagn, tvillingvagn (även kallad syskonvagn) och trehjulig vagn.

I bilden visas en kombivagn i vänstra bilden med hårdlift i ovanpå sittdelen. I detta utförande blir det således en liggvagn. I mittenbilden syns samma vagn men utan hårdlift och i detta utförandet fungerar den som en sittvagn. I högra bilden visas en tvillingvagn.


I liggvagnen kan barnet ligga fram tills ungefär 8 månaders ålder, fram till dess att barnet har lärt sig att sitta.

Sittvagnen kan användas från det att barnet har lärt sig att sitta och upp till ungefär 3 års ålder. Det kan vara en fördel att välja en vagn som enkelt går att ändra till liggläge när barnet skall sova.

Kombivagnen har en lift med hårda kanter som man kan sätta i en sittvagn. På detta sätt har man en vagn som både klarar av barnet när det är som allra minst, då liften fungerar som en liggvagn och som klarar av när barnet blir lite större, då vagnen kan göras om till sittvagn.

Duovagnen är på ett sätt två vagnar i ett. Man har nämligen en liggdel och en sittdel som man har i samma chassi.

Tvillingvagnen är precis som det låter en vagn där man kan ha två barn samtidigt. Det finns två varianter på vagnen. Antingen kan man ha barnen jämte varandra eller ena barnet framför det andra.

Trehjulingen har som namnet skvallrar om, tre hjul. två hjul bak och ett fram. Denna modell skapades för föräldrar i rörelse. Meningen var att föräldrarna skulle kunna ta med sig vagnen ut när de motionerade. Trehjulingen är även känd under namnen cityvagn eller joggingvagn.

Vad behöver jag för tillbehör till barnvagnen?

Det finns en uppsjö med tillbehör till vagnarna som vi bara nämner men går inte in på detaljer: luftpump, vändbar klädsel, parasoll, vindskydd, hjulskydd, ståbräda, myggnät, skötväska, regnskydd, åkpåse mm. mm.

Vad du behöver för någonting, beror helt på dina egna behov och vad du tror att du värdesätter. Det enklaste är att se hur vagnen är först och sedan köpa till de tillbehör vars behov uppstår om du inte redan innan vet vad du vill ha för någonting extra till din vagn. 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu