Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

De första tecknen

 

 

Många blivande mammor kan känna av några av de typiska symptomen som uppstår när man är gravid. Det är inte säkert att du upplever dem, men det kan vara bra att känna till dem om de skulle uppstå. Hur jobbigt man upplever de olika symptomen varierar dessutom väldigt mycket från kvinna till kvinna varför du inte alls behöver uppleva det så jobbigt som en kompis kanske upplevde det under sin graviditet.

 

Illamående

Det vanligaste symptomet är illamående och ibland kräkningar. Hur länge illamåendet varar varierar mycket från fall till fall. Illamåendet brukar kunna kännas tidigt, från ungefär fjärde graviditetsveckan, men släpper längre fram, efter runt graviditetsvecka femton. Hur starkt illamående gravida kvinnor känner varierar också mycket. För vissa är det inte så mycket medan andra kvinnor till och med kan drabbas av kräkningar.

 

Menstruation

Utebliven menstruation är ett av de första tecknen på att du är gravid. Men en sen menstruation kan även bero på andra faktorer i ditt liv såsom stress. Vissa kvinnor har oregelbunden menstruation vilket kan göra det svårt att direkt koppla en utebliven menstruation till en graviditet.

Trötthet

Trötthet är någonting många kvinnor känner speciellt i början av sin graviditet. Vissa är mycket trötta och vill mest sova hela tiden. Längre fram i graviditeten blir man dock piggare, men räkna med att det tar runt tre månader innan du börjar känna dig piggare. Detta kan dock variera från kvinna till kvinna, men kan vara ett riktmärke.

Humörssvängningar

Humörssvängningar är vanligt i början av graviditeten och beror på alla hormonerna i kroppen. Detta kan göra att humöret svänger häftigt och att du lätt kan börja gråta.

Ömma bröst

Brösten börjar växa tidigt under graviditeten och kan vara ömma. Detta försvinner för de flesta kvinnor efter några veckor

Täta toalettbesök

Du kan tidigt under graviditeten märka att du får springa på toaletten oftare än tidigare. Trots detta är det inte mer urin som skall ut utan det beror på att livmodern har växt och trycker på urinblåsan så att det inte får plats lika mycket urin i blåsan längre. Besvären brukar kunna minska längre fram under graviditeten eftersom livmodern då tränger upp i bukhålan vilket minskar trycket på urinblåsan.

Förändrat smaksinne

Ditt smaksinne kan förändras vilket gör att du kan få ett väldigt sug efter någonting speciellt, vilket praktiskt taget kan vara vad som helst och varierar mycket från kvinna till kvinna. Många kvinnor får extrema begär efter någonting speciellt som de bara måste ha oavsett var de befinner sig eller tid på dygnet. Det finns många blivande pappor som kört iväg på konstiga tider på dygnet för att köpa någonting som den blivande mamman MÅSTE ha just NU. Smaksinnet kan också förändras så att du inte alls vill äta av någonting som du kanske tidigare tyckt om.

 

 


 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu