Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Dop

 

 

Att gå från att vara två självständiga vuxna till att vara en familj där den ena är helt beroende av hjälp för att klara sig innebär givetvis stora förändringar. Efter att barnet har fötts blir allt upp och ner eftersom vardagen förändras helt och hållet med en ny familjemedlem. När det första kaoset börjat lägga sig hemma med allt som är nytt och du börjat vänja dig vid den nya tillvaron är det dags för dop. Det är ungefär 70 % av barnet som föds i Sverige som döps. De flesta döper sina barn när de är runt 4-5 månader gammalt.

 

Varför döper man barnen?

Det finns flera anledningar till varför man döper barnen. Det är dels för att välkomna barnet till familjen och gemenskapen som en familj innebär. Men även för att välkomna barnet in i en större gemenskap med församlingen och med Gud. Dopet innebär att man tackar Gud för barnet och ber om hjälp med att beskydda barnet. Vattnet som prästen häller på barnets huvud symboliserar livet och renheten.

 

Förberedelser

Så fort du känner dig redo så kontaktar du pastorsexpeditionen i din hemförsamling och talar om för dem att du har ett barn som du vill döpa. Tillsammans med prästen bokar du ett så kallat dopsamtal, vilket kan vara både ute vid kyrkan eller hemma hos er, beroende på vad som känns bäst. Meningen med detta samtal är att ni som föräldrar ska ha möjlighet att komma med era önskemål och tankar kring det som skall hända och få möjlighet att påverka upplägg, psalmer, sånger mm. under dopet. Tillsammans med prästen går ni igenom vilka sånger, dikter, psalmer och texter ni ska ha på dopet och andra detaljer såsom vilka som skall vara faddrar.

Hur går det till?

De flesta dop utförs i kyrkan även om det är möjligt att döpa sitt barn till exempel i hemmet. Vanligen utförs dopet i samband med någon högmässa. Dopgudstjänstens utformning och uppbyggnad har ni redan diskuterat när ni träffade prästen vid dopsamtalet och därmed kommer inte denna som någon överraskning för er. Även om dopgudstjänsten följer vissa regler så är möjligheten att påverka den stor. Längre ner på sidan hittar du ett exempel på hur en dopgudstjänst kan utformas, och som sagt, delar av den kan ni påverka till hur ni vill ha det.

Efter dopet får ni ett dopljus med er hem som brunnit under dopet. Detta kan sedan tändas vid speciella stunder såsom födelsedagar och dopdagar för barnet.

 

Exempel på dopgudstjänst

Här följer ett exempel på hur en dopgudstjänst kan gå till. Den går dock att ändra till viss del, vilket ni kan ta upp under dopsamtalet med prästen. Många har till exempel någon eller några som skall läsa en dikt under dopet.

Klockringning
Ingång (Där ni tillsammans med prästen går in i kyrkan och fram till dopfunten)
Psalm
Inledningsord
Tackbön (utförs ofta av någon förälder eller fadder)
Evangeliet om Jesus och barnen
Befrielsebönen (Här frågar prästen vilket namn ni bestämt åt barnet)
Bibelläsning
Doptal
Psalm
Dopbön (Om det inte finns vatten i dopfunten kan en utvald person hälla vatten i den här)
Trosbekännelsen
Dophandlingen (Prästen tar barnet och öser vatten på huvudet tre gånger vid dopfunten)
Välkomnande (Prästen lyfter upp barnet mot församlingen)
Överlämnande av dopljus
Förbön
Herrens bön
Välsignelsen
Psalm
Sändningsord

 

 


 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu