Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Föräldragrupp

 

 

När du är gravid och väntar ditt första barn erbjuds då att gå i så kallad föräldragrupp via din barnmorska. I denna grupp träffas ett varierande antal blivande föräldrar som en förberedelse på vad graviditeten och förlossningen innebär som du ska gå igenom. Man träffas vid några tillfällen där antalet kan variera beroende på var i landet man befinner sig, vanligast är dock 3-5ggr.

 

Hur går träffarna i föräldragruppen till?

Grupperna leds av en barnmorska som går igenom valda delar av det som anses vara av värde att veta innan förlossningen. Antingen ena eller båda föräldrarna kan delta. Är du själv kan du ta med dig någon annan som du vill ha med dig som stöd under grupperna om du vill.

 

Vad får man lära sig i föräldragruppen?

I föräldragruppen går man igenom saker såsom:
Vad finns det för smärtlindring att tillgå i samband med en förlossning?
Normal förlossning (denna kombineras i de flesta fall med en film).
Annorlunda förlossning – om saker och ting inte går som man hoppas.
Amning
Tiden efter förlossningen, BB-tiden, samt tiden efter att man kommer hem med sitt/sina nyfödda barn.

Dessutom har man stor möjlighet att påverka innehållet själv om man har några speciella önskemål. Anledningen till att man har träffarna är ju för att ni som blivande föräldrar ska få lite förberedelse för det som ni kan behöva. Om man då själv har någonting som man vill att det skall tas upp är det i detta forum man ska ta upp det så att man kan diskutera det. .

De tar inte upp just de saker jag vill veta på föräldragruppen, ska jag gå?

En stor del i föräldragruppens bygger på att föräldrarna ska få möjlighet att ställa de frågor de vill ha svar på och få igång en diskussion om sådant som berör just dig! Glöm därför inte bort att ventilera och ta upp ALLT som du undrar över när gruppen träffas. Dels kan du få barnmorskans svar på frågan utifrån de erfarenheter denna har och dels får du infallsvinklar och reflektioner från de andra blivande föräldrarna. Kanske har de funderat på samma sak och kommit fram till ett synsätt som de tycker passar dem bra.

Detta gör att det finns möjlighet för dig att ställa frågor som du kanske funderar på, men även få reflektioner från andra blivande föräldrar i samma situation. Att således gå på föräldragruppernas möte, det är helt valfritt men är en fördel för de allra flesta. Det kan dessutom innebära att du lär känna fler i din omgivning och föräldragruppsmötena kan bli starten på många personliga möten framöver. (Det är inte helt ovanligt att föräldrarna fortsätter träffas efter de fått barn). Känner du kanske någon som har fått barn, fråga dem om de gick och vad de tyckte om det om du är osäker på om du vill gå eller inte.

Glöm inte att ta de andra deltagarnas kontaktuppgifter så att ni kan fortsätta hålla kontakten och se hur det går för de andra föräldrarna i din grupp. Möjlighet finns även att vi på niomanader.nu lägger upp ett forum för er grupp som ni kan använda er av för att hålla kontakten, likt det forum som finns för en grupp redan. Kontakta oss om intresse finns!

Har du varit på föräldragrupp? Maila och berätta vad du tyckte om träffarna, så kan vi posta detta på hemsidan!

.

 

 


 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu