Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Fostrets utveckling

 

- Observera att nedanstående utveckling bara skall ses som ungefärlig eftersom fostret utvecklas olika från gång till gång.

Vecka 0

Mammans första dag efter senaste menstruationen.

Vecka 1-3
Ägget mognar i äggstocken och tar sig sedan ur denna vidare ner genom äggledaren. När ägget kommit ut har det en kort livslängd, ca 12 timmar. Ägglossningen sker ungefär 14 dagar efter senaste menstruationens första dag. Ägget skickar ut protein, vilket gör att ”mössan” på spermierna försvinner. Från spermierna frigörs ett enzym som gör ett hål i ägget där spermierna kan simma in. När en spermie kommit in stängs hålet och hindrar andra från att komma in efter. Det är dags för embryot att börja utvecklas! Ägget består av tre delar som bildar olika organ: endoderm, mesoderm samt ektoderm. Endoderm bildar bland annat lever och matspjälkningssystem. Mesoderm bildar bland annat ben, muskler, bindväv och brosk. Ektoderm bildar hud och nervsystem.

För spermiernas del väntar en tur på ungefär 18 cm efter samlaget innan de når fram till ägget. Spermiernas livslängd är längre än äggets och kan leva i flera dagar medan de väntar på ägget.

Vecka 4
Det befruktade ägget, embryot, bäddas in i ytan på livmodern och börjar växa. Nu kallas cellmassan för embryo och är stort som ett knappnålshuvud. Både navelsträngen och moderkakan fungerar vid det här laget och ser till att embryot förses med näring och syre. Vid denna tid börjar fostervattnet produceras.

Vecka 5

Hjärtat hos embryot har nu utvecklats helt och börjat pumpa blod. Embryot är ca 2-5 mm långt och huvudet kan tydligt urskiljas. Små utväxter har bildats vilka senare kommer att utvecklas till armar och ben och ansiktsdragen håller på att formas.

Vecka 6

Embryots olika delar utvecklas vidare och syns ännu lite tydligare nu. Ansiktsdragen börjar ta form med små prickar där ögonen skall sitta och öppningar där näsborrarna kommer att sitta. Hjärtat har kommit igång och börjat slå.

Vecka 7

Nu är embryot ungefär 1 cm långt och kommer att växa snabbt fram till halva graviditeten. De kroppsdelar som har börjat utvecklas hittills kommer under de följande veckorna att utvecklas mer. Händer och fötter börjar utvecklas tillsammans med fingrar och tår. Tänderna börjar utvecklas och fostret börjar röra sig lite.

Vecka 8

Embryot kan börja röra sig lite och är nu 1 – 1,5 cm långt. Nu börjar ögonlocken samt munnen att utvecklas och muskler, nerver och organ börjar fungera.

Vecka 9

Embryot är ca 2 cm långt och har nu mer utvecklade fingrar och tår. Vid denna tidpunkt börjar hjärnan växa och halsen att ta form. Ansiktet börjar på det stora hela se mänskligt ut. Moderkakan börjar nu producera progesteron vilket kommer att leda till att moderkakan om ett par veckor tar över gulkroppens funktion med att förse fostret med näring.

Vecka 10

När vi nu kommit in i vecka 10 så kallas inte det blivande barnet för embryo längre utan istället foster. Fostret är ungefär 4 – 4,5 cm långt och väger strax under 4 gram. De organ som har utvecklats skall framöver växa, testas och utvecklas ännu mer för att forma det framtida barnet. Äggstockarna utvecklas hos tjejerna och testiklarna hos killarna. Fingrar och tår är åtskilda, fostrets rörelser är tydligare och det kan nu svälja. Med hjälp av stetoskop går det att höra hjärtslagen.

Vecka 11

Fostret är ca 5 – 5.5 cm långt och väger 10-15 gram. De viktiga organen har nu utvecklats och framöver kommer de bara att växa i storlek. Den har fått naglar och händerna kan sluta sig vid beröring. Då de viktiga organen utvecklats klart så minskar risken för medfödda missbildningar efter denna vecka. Fostret börjar komma igång med sparkar och sträcker på sig för att bli större och starkare.

Vecka 12

Fostret är ca 6 – 7 cm långt och väger knappt 20 gram. Under vecka 12 brukar det vara dags att göra ett första besök på mödravårdscentralen, MVC, där barnmorskan kan känna ovandelen av livmodern, Fundus. Ögonen har flyttat sig från sidan av huvudet närmare varandra och ansiktet ser allt mer ut som en människa. Fötterna är knappt 1 cm långa och fostret blir allt mer aktivt. Moderkakan tar nu över gulkroppens funktion med att förse fostret med näring.

Vecka 13

Nu är första trimestern slut, vilket är den första tredjedelen av graviditetsperioden. Risken för missfall har i och med detta minskat betydligt. Du kommer gå in i andra trimestern där saker som illamående, trötthet och att behöva kissa ofta brukar minska. Fostret är 7 – 8 cm långt och väger ungefär 25 gram. Fostret är aktivt och kan sträcka på sig, öppna och sluta händerna och snurra runt (vilket dock mamman inte brukar känna ännu). Fostret dricker fostervatten och kissar.

Vecka 14

Fostret har blivit ungefär 9 cm långt och väger ungefär 43 gram. Nu börjar fostret få sitt första hår på kroppen som kommer att hjälpa till att hålla temperaturen. Det kommer efter ett tag att täcka huden men försvinner innan födseln. Öronen har kommit på plats och ser mänskliga ut.

Vecka 15

Fostret är ungefär 11 cm långt och väger ca 70 gram. Vid en röntgen kan man se skelettet på fostret. Benen är snart längre än armarna. Naglarna på fingrar och tår utvecklas och utan att du märker det så har fostret börjat hicka.

Vecka 16

Fostret är ca 12 cm och väger 100 gram. Någon gång från vecka 16 fram till veckan 20 gör man ett ultraljud. Barnet har utvecklats färdigt och nu koncentreras kraften på att växa, vilket gör att det kommer att öka i vikt ganska fort den kommande tiden. Fostret andas fostervatten, in och ut. Det börjar utforska sitt livsrum med hjälp av händerna och upptäcker kanske navelsträngen som den kan leka med.

Vecka 17

Fostret är ca 14 cm och har ökat till 130 – 140 gram. Nu går det att höra fostrets hjärtslag med stetoskop och det fortsätter med sin aktiviteter med att röra sig och utforska omgivningen. En del foster börjar suga på tummen.

Vecka 18

Fostret är ca 18 cm långt och väger nästan 200 gram. Mamman kan börja känna fostrets rörelser vid denna tidpunkt som börjar reagera på ljus.

Vecka 19

Fostret är ungefär 21 cm och väger nästan 250 gram. Det börjar växa hår på huvudet och fostret kommer att röra sig mycket de följande veckorna. I hjärnan utvecklas nervceller till sinnena lukt, smak, syn, hörsel och känsel.

Vecka 20

Fostret är ca 25 cm långt och väger runt 300 gram. Huden blir tjockare och det bildas fosterfett som börjar täcka huden. Detta är som ett vaxskikt som dels skyddar fostret från den långa perioden i fostervattnet och dels underlättar förlossningen något.

Vecka 21

Nu har fostret hunnit bli 27 cm långt och ungefär 370 gram tungt. Tal och sång kan uppfattas av ditt foster och det har nu fått ögonlock och ögonbryn.

Vecka 22

Fostret har hunnit bli 28 cm långt och väger ungefär 420 gram. Fostret har fått regelbundenhet i när den sover respektive är vaken och känner av rörelser hos mamman.

Vecka 23

Fostret är nästan 30 cm långt och väger nästan 500 gram. Skulle en förlossning bli aktuell vid denna tidpunkten så är chanserna att barnet överlever ganska stora och ökar för varje dag som går framöver. Den välutvecklade hörseln gör att fostret uppfattar ljud utanför magen som t.ex. musik. Håret har börjat
växa på huvudet.

Vecka 24

Fostret har växt till ca 32 cm och väger nästan 600 gram. Hjärnan växer och balansorganet håller på att utvecklas.

Vecka 25

Fostret är knappa 35 cm och väger ca 650 gram. Fostrets hud blir tjockare och könsorganen är färdigutvecklade.

Vecka 26

Fostret är ca 35 cm långt och väger ungefär 750 gram. Hjärnan fortsätter att utvecklas och nu kan fostret öppna och stänga ögonen.

Vecka 27

Fostret är ungefär 37 cm långt och väger 900 gram. I och med att ögonen kan öppnas och stängas kan fostret uppfatta ljus.

Vecka 28

Fostret är ca 38 cm och väger ungefär 1 000 gram. Perioden du nu har framför dig är tredje (och sista) trimestern.

Vecka 29

Fostret är ca 38 cm och väger strax över kilot. Huvudet på fostret som tidigare varit stort i förhållande till övriga kroppen är nu proportionerligt.

Vecka 30

Fostret är nästan 40 cm långt och väger ca 1,2 kilo. Lungorna har nästan utvecklats klart och fostret kan nu känna smärta. Ögonfransar och ögonbryn har utvecklats klart.

Vecka 31

Fostret är ca 40 cm och väger ungefär 1,4 kilo. Ögonen är helt öppna och håret på huvudet har blivit ett par centimeter långt.

Vecka 32

Fostret är ungefär 42 cm långt och väger ca 1,5 kilo. Lungorna tränas genom att fostervatten andas ut och in. Fettlagret blir tjockare och många har lagt sig med huvudet neråt som förberedelse inför födseln.

Vecka 33

Fostret har blivit 44 cm långt och väger närmare 2 kg.

Vecka 34

Fostret som nu har blivit 45 cm väger strax över 2 kg. Naglarna på fingrarna är färdigutvecklade medan andningssystem och nervsystem utvecklas vidare.

Vecka 35

Fostret är ca 45 cm långt och väger 2,5 kg. Då hörseln är utvecklad kan fostret nu höra röster och det är inte fel att prata med fostret från och med nu så att den vänjer sig vid rösterna.

Vecka 36

Fostret har nu blivit ungefär 46 cm långt och väger 2,7 kg. Du räknas nu som fullgången och barnet kan egentligen födas när som helst framöver.

Vecka 37

Det 47 cm långa fostret väger ungefär 3 kg. Kroppsbehåringen, lanugo, som fostret haft några månader har nu nästan försvunnit och nu har graviditeten gått så långt att det finns risk att fostervatten börjar rinna ut. Detta kommer sig av att fosterhinnan i sådana fall har spruckit. Om detta händer så bör du kontakta förlossningsavdelningen som berättar för dig vad du ska göra.

Vecka 38

Fostret som är ungefär 48 cm långt väger strax över 3 kg är nu egentligen redo att födas men kanske inte vill ut riktigt ännu. Nu börjar en spännande väntan eftersom värkarna kan börja när som helst.

Vecka 39

Fostret är nästan 50 cm långt och väger runt 3,2 kg. Fostret är redo att födas men det är inte ovanligt att man går över tiden.

- Observera att ovanstående utveckling bara skall ses som ungefärlig eftersom fostret utvecklas olika från gång till gång.

 


 

 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu