Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Hemförlossning

 

 

En hemförlossning innebär att du som gravid väljer att föda hemma med hjälp av en barnmorska istället för som normalt, på sjukhus. I Sverige är det inte vanligt med hemförlossning, men det förekommer varje år. I detta avsnitt ska vi belysa denna typ av förlossning som kan vara ett alternativ till en vanlig förlossning på sjukhus.

Hemförlossning är inte så vanligt i Sverige och det finns mycket motstånd till det. Motståndet beror främst på att man inte har tillgång till samma utrustning som på ett sjukhus om förlossningen skulle gå fel. Däremot finns det många fördelar, vilka kommer att tas upp nedan.

Om du är intresserad av att göra en hemförlossning så är det bra att läsa på så mycket du kan om detta innan det är dags att föda eftersom du då är så förberedd du kan vara. Passa även på att fråga din barnmorska som kan vara behjälplig med svar om du har funderingar och frågor.

Tänk på att det finns regler som du måste uppfylla om du skall få ersättning från landstinget vid en hemförlossning. Dessa riktlinjer har tagits fram av landstingets medicinska råd. Ta därför kontakt med ditt landsting för att få reda på vilka regler som gäller där du bor, eftersom dessa regler kan skilja sig åt från landsting till landsting. Det går även bra att föda hemma utan ersättning.

Barnmorskans roll

Om en hemförlossning bli aktuell kommer barnmorskan och du ha kontakt innan förlossningen och sedan när det är dags att föda så ringer du till barnmorskan så får hon komma så fort hon kan för att hjälpa till. Efter förlossningen kommer barnmorskan att titta till dig och barnet några dagar för att se att allt är som det skall.

 

Fördelar med hemförlossning

Det finns flera fördelar med att göra en hemförlossning gentemot att föda på ett sjukhus som har en speciell miljö som kanske inte uppskattas av alla. De största fördelarna är att det kan vara mer rogivande och ha en lugnande inverkan på mamman eftersom hon är i en miljö som hon är förtrogen med.

Att tänka på vid hemförlossning

När du har beslutat dig för att du vill göra en hemförlossning så är det några saker som du bör tänka igen och fundera på.

- Om du vill ha ersättning – uppfyller du landstingets regler för att få denna?
- Vilka ska vara närvarande vid förlossningen?
- Vilka saker behöver du ha tillgång till för att underlätta vid själva förlossningen. Ju mer förbered du är med saker såsom rena handdukar, möjlighet att sterilisera saker mm. ju lättare kommer det att gå när det är dags.
- Vilken plats ska du föda?

Ta hjälp av din barnmorska med hur du ska förbereda dig. De har många värdefulla synpunkter som kan vara av värde att fundera över. 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
     
© Copyright niomanader.nu