Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Motion och träning under graviditeten

 

 

Att motionera är i de allra flesta fall bra för både mamman och barnet då det ger flera fördelar. Riskerna är få och är enkelt att undvika. Nedan kommer vi utförligt att förklara varför du ska träna samt tipsa om vad du med fördel kan använda för motionsform när du är gravid. Motion är om den görs på rätt sätt nämligen bra och kan underlätta graviditeten för dig.

 

Träningens fördelar

Genom att träna regelbundet under graviditeten får du flera fördelar:
- För vältränade kvinnor blir förlossningen mindre jobbig, tar kortare tid och återhämtningen går fortare efteråt.
- Genom att hålla dig aktiv bidrar du till att du mår bättre, blir gladare och får mindre humörssvängningar.
- Du känner dig mindre stressad och blir piggare.
- Flera kroppsdelar som är hårt ansträngda under graviditeten stärks. Hit räknas till exempel ditt hjärta, dina lungor och inte minst dina muskler som skall orka hålla uppe dig och ditt barn.
- Lättare att hålla den viktuppgång som man bör utan att dra på sig massa extrakilo.
Det är alltså bra att hålla igång med måttlig till normal träning under graviditeten då det för med sig mängder med fördelar för dig som mamma under graviditeten.

 

Lyssna på din kropp

En mycket viktig detalj i det hela som du under graviditeten måste vara extra uppmärksam på är att lyssna på din kropps signaler (hjärtklappning, yrsel, illamående etc.). Detta innebär till exempel att om din kropp säger ifrån när du tränar så ska du lyssna på den och sluta och istället ta det lugnt ett tag. Motioneringen kan sedan kännas bättre några dagar senare istället. Detta är en konsekvens av att det hela tiden sker förändringar i din kropp som påverkar hur du känner dig. Förändringarna gör att det som känns bra att träna ena veckan kanske känns helt fel veckan därpå.

Motionsformer

Det är viktigt att du väljer en motionsform som passar dig när du ska träna. Det är också viktigt att det känns bra för dig och är en motionsform som är skonsam. Det finns vissa träningsaktiviteter som du bör undvika. I detta avsnitt kommer vi att gå igenom både aktiviteter som är bra och aktiviteter som man bör undvika för att göra det lite lättare för dig att välja någonting som du tycker är kul. Detta samtidigt som det är skonsamt för graviditeten. En variation av några olika är inte fel eftersom det håller igång större delen av kroppen, men det viktigaste är dock att hålla igång på något sätt. Ofta kan du fortsätta med den träning du utförde innan du blev gravid om än i något lugnare takt.
Vid all typ av träning är det några saker som du bör tänka på:
- Drick mycket vatten
- Din puls bör inte ligga över ca 150 - 160 slag per minut, då anstränger du dig för hårt.
- Vid stretching måste du vara extra uppmärksam och försiktig eftersom kroppens leder och ledband är mer elastiska under graviditeten.
- Träna inte för hårt och lyssna på din kropp.
- Att komma igång efter förlossningen med träningen bör ske med gradvis ökad belastning eftersom det tar upp till två månader innan kroppen har återhämtat sig till läget som det var före graviditeten.

Bra motionsformer

Här kommer vi gå igenom några av de mest lämpade motionsformerna för dig som är gravid. Det finns nämligen vissa motionsformer som lämpar sig bättre än andra och avsikten är här att lyfta fram dessa.

Vattengympa och simning

Vattengympa och simning räknas till de mest skonsamma motionsformerna för gravida men är ändå effektiva. Detta beror på att man inte påfrestar kroppens leder och rygg på samma sätt när man är i vatten. Man använder de flesta av kroppens alla muskler och använder inte massa extra vikter utan låter kroppen stå för vikten. En träningsfrekvens på två till tre gånger i veckan är lagom.
Tänk på att inte bada i bubbelpoolen eller i varmt vatten då fostret kan ta skada vid för höga temperaturer.
Promenader är också en ganska skonsamt men bra motionsform. Kroppen belastas inte så hårt och samtidigt som man får motion så får man även frisk luft. En halvtimmes promenad två till tre gånger i veckan är lagom att ha som riktvärde.

Dans

Dans är en annan typ av motionsform som även den är skonsam för dig. Det kan även vara ett utmärkt tillfälle för det blivande barnets föräldrar att göra någonting tillsammans samtidigt som det ger motion.

Styrketräning

Styrketräning fungerar även det bra. Tänk bara på att använda lätta vikter. Undvik att träna magen och att ta ut dig för hårt. Rådfråga gärna en personlig tränare om du är osäker och vill ha vidare instruktioner och tips.

Cykling och spinning

Cykling och spinning är en skonsam motionsform där din ökande vikt inte leder till någon ökad belastning på kroppen. Värt att tänka på är att det är att föredra att cykla på motionscykel eftersom en vanlig cykeltur i värsta fall skulle kunna leda till att du cyklar omkull och skadar fostret.

Aerobics

Aerobics är en bra motionsform om man väljer ett lättare pass så att man inte utsätter kroppen för för stora påfrestningar.

Yoga

Yoga är ett bra sätt att öva upp smidigheten och styrkan i kroppen, men tänk på att inte stretcha för hårt eftersom kroppens leder och medband är mer elastiska under graviditeten.

Motionsformer du bör vara försiktig med

Här kommer vi att gå igenom vilka motionsformer som du bör vara extra försiktig med när du är gravid. Detta är i de flesta fall aktiviteter som innebär hård fysisk kontakt, hopp, risk för fall, risk för slag mot magen och hög puls.
Kampsport där risk finns för hårda slag och sparkar mot magen.
Bollsport eftersom risk finns att skadas vid fysisk kontakt eller om en hård boll träffar magen.
Tyngdlyftning vilket innebär en hård belastning på din kropp.
Tävlingsgrenar där risk finns för att du överanstränger kroppen. Det är inte bra att ha en puls på över ca 150 – 160 slag i minuten.
Ridning eftersom risk för fall föreligger.
Skidåkning vilket lätt kan sluta med ett fall som skadar ditt barn.

Undvik att motionera

Det finns tillfällen då du kanske inte bör träna eftersom det innebär en ökad risk för dig och ditt barn. Vid följande tillfällen bör du fråga dig barnmorska om råd om hur du skall göra:
- Om du blöder
- Har tidig foglossning
- Tidigare drabbad av missfall
- Har hjärt- och kärlsjukdom
- Om du har ont
- När du väntar minst tvillingar
- Tidigare har fött barn för tidigt
- Gjort en konstgjord befruktning

Du kan med fördel fråga din barnmorska om hur du skall hantera din träning. Vänd dig dessutom dit om du får problem med din träning, exempelvis om du får ont av att träna.

 

 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu