Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Mödravårdscentralen, MVC

 

 

Mödravårdscentralens uppgift är att under graviditeten kontrollera fostrets och den blivande mammans hälsa. Den fungerar också som informationskälla där de blivande föräldrarna kan få information och kunskap om allt som rör graviditeten. Nästan 100 % av alla kvinnor i Sverige går regelbundet till MVC under sin graviditet.

 

Vad kostar det att gå till MVC?

Det är gratis att gå till MVC och det är dessutom frivilligt. Dock väljer i princip alla blivande mammor i Sverige att utnyttja denna möjlighet.

 

Hur ofta går man till MVC?

Det första besöket brukar göras runt graviditetsvecka 8-10 och tar ungefär 1 timme. Därefter görs återbesök ungefär 1-2 gånger per månad. Dessa besök tar ungefär 30 min.

Första besöket på MVC

Det första besöket görs någon gång vid 8-10:de graviditetsveckan och då får du träffa en barnmorska som följer dig genom graviditeten. Under detta besök får du information genom att barnmorskan berättar om mödravården och graviditeten för att du ska veta vad som händer och vad du kan förvänta dig hända framöver. Det innebär även att det tas prover för att kontrollera delar såsom: blodgrupp, blodvärde, blodtryck och eventuella sjukdomar. Barnmorskan kommer att ställa frågor av typen: er hälsa, sjukdomar, eventuella mediciner, yrke och tidigare barn.
För förstföderskor erbjuds en läkarundersökning vilket kan göras antingen vid samma tillfälle som första besöket eller separat. Läkarundersökningen syftar till att kontrollera så att graviditeten och livmodern ser bra ut.

Efterföljande besök

Blodtryck kontrolleras varje besök och dessutom görs andra kontroller ibland för att titta så att du inte håller på att drabbas av graviditetsdiabetes eller havandeskapsförgiftning. Barnmorskan känner på mage och livmoder för att känna så att fostret utvecklas som det skall. Någon gång under mellan vecka 16 och 20 görs ett ultraljud för att kontrollera så att fostret ser bra ut och för beräkning av tid för nedkomst. Längre fram lyssnar barnmorskan återkommande på fostrets hjärtljud och mäter livmodern. Detta görs genom att man mäter avståndet från blygdbenet till livmoderns övre kant. Värdet förs in i din journal och bildar därmed en kurva som visar hur fostret växer.

Föräldrarutbildning

De flesta mödravårdscentraler erbjuder från vecka 20 en så kallad föräldrautbildning. Detta innebär att flera föräldrapar träffas 4-6 ggr under ett par timmars tid tillsammans med minst en barnmorska. Syftet med träffarna är att de blivande föräldrarna skall få lära sig mer om saker som rör graviditeten. Detta kan innebära att man kanske går igenom ämnen såsom: förlossning, skötsel av det nyfödda barnet, amning, andnings- och avslappningsövningar samt eventuellt ett studiebesök på förlossningsavdelningen.

Journal

När det är dags att föda behöver du ha med dig journalen som har förts under din tid hos MVC. Detta sköts olika från olika MVC, antingen har barnmorskan en som lämnas över till dig innan det är dags för förlossning eller så används två parallella där du ansvarar för den ena.

 

 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu