Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Namn till ditt barn

 

En viktig del i att skaffa barn är att namnge barnet. Detta eftersom det är någonting som kommer att vara med barnet resten av livet. Det är heller inget som är så lätt då föräldrarna inte alltid är överens om vilket namn barnet skall bära och det finns mängder med namn att välja mellan.

Oavsätt om du funderar på ett unikt namn som sticker ut, ett gammalt släktnamn eller vanligt och populärt namn så innebär det för de flesta mycket funderande och bollande med förslag fram och tillbaka innan man har bestämt sig för hur man vill ha det.

Vad ska man välja för namn?

När det gäller unika namn så står det föräldrarna fritt att välja vilket namn som helst bara det går i linje med skatteverkets regler för namn, vilket exempelvis innebär att namnet inte får vara olämpligt för barnet eller väcka anstöt. Skulle man få avslag på ett namnförslag så kan man överklaga till länsrätten som tittar på förslaget. Länsrättens beslut är definitivt och man tvingas därför följa deras beslut.
Att ge barnet ett släktnamn var mycket vanligare förr än vad det är idag eftersom många vill ge sina barn antingen populära namn eller namn som sticker ut från mängden. Det är ändå förhållandevis vanligt även idag vilket visar sig genom att namn som tidigare varit populära kommer tillbaka i cykler.
Genom att ge sitt barn ett namn som är populärt för tillfället så får barnet ett namn som är vanligt och därmed inte sticker ut, vilket kan vara skönt för ett barn i skolåldern. Vi har samlat de 100 mest populära namnen, årsvis från år 2000 för både pojkar och flickor. Denna statistik kan vara bra att titta i för att sätta igång idéer i jakten efter det perfekta namnet!
.

 

Hur går det till?

Efter födseln får ni som nyblivna föräldrar en blankett hemskickad från skatteverket där ni ska fylla i det namn ni vill ge ert barn. Man har tre månader på sig att skicka in den ifyllda blanketten. Dröjer man för länge med att ge barnet ett namn kan det leda till böter.
När blanketten är ivägskickad får ni vänta på besked från skatteverket om namnförslaget godkännes eller ej. Godkännes det ej så går det att överklaga till länsrätten som har sista ordet.

 

Populära namn

Statistik över de 100 vanligaste pojknamnen år för år sedan år 2000 hittar du här.
Statistik över de 100 vanligaste tjejnamnen år för år sedan år 2000 hittar du här.


 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu