Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

PKU-prov

 

 

PKU-prov görs på alla barn (sedan 1960-talet) som föds så snart efter 48 timmar efter förlossningen som möjligt. Om du ligger kvar tillräckligt länge på BB så görs PKU-prov på barnet innan du åker hem. Åker du hem innan provet görs så får du komma på återbesök senare och göra det.

 

Varför tas PKU-prov?

Anledningen till att man gör ett PKU-prov på barnet är för att upptäcka om barnet har någon utav fem ovanliga sjukdomar som man inte kan se visuellt. Om dessa upptäcks tidigt kan man genom behandling hindra att barnet tar skada av sjukdomen. De sjukdomar som testas är Fenylketonuri, Galaktosemi, Sköldkörtelhormonbrist, Kongenital binjurebarkhormonbrist och Biotinidasbrist.

 

Hur tas PKU-provet?

Det är inte vanligt att man hittar någon sjukdom hos barnet, det är ca 5st på 10 000st som har någon av sjukdomarna. Därmed är risken för att ditt barn har någon av sjukdomarna väldigt liten. Vid PKU-prov tar man ett par droppar blod av barnet och analyserar det. Det tar ungefär en vecka innan man får svar på provet. Blodet tas från ovansidan av handen eller i foten på barnet. Vid detta tillfälle är det bra att distrahera barnet så att det tänker på någonting annat för att minska risken att barnet börjar gråta och smärtan.

Vad används PKU-provet till?

Blodproverna från PKU-provet förvaras i PKU-registret vid Karolinska sjukhuset för behandling, vård samt i forskningssyfte. Om man inte vill att provet skall sparas kan föräldrarna skriva under en så kallad nej-talong.

 

 


 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu