Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Sex under graviditeten

 


Under din graviditet förändras ditt sexliv. Det kan både bli bättre och sämre då det både finns de par som har ett mycket bra (och kanske till och med bättre) sexliv under graviditeten och de som har ett icke existerande sexliv under sin graviditet. Inget av detta är onormalt utan det är helt upp till er blivande föräldrar hur mycket sex ni vill ha.

Lust

Lusten kan både öka och minska, både för mannen och kvinnan under graviditeten. Nedan redogör vi för orsakerna till varför det är på detta vis. Observera att det på inga sätt är någonting som är onormalt utan olika personer förändras olika på det sexuella planet under graviditeten.

Minskad lust

För många kvinnor minskar sexlusten i början av graviditeten vilket kan bero på faktorer såsom illamående, ömmande bröst och trötthet. Har man stora besvär av nämnde faktorer sätter man dessa i första rum och då prioriterar man inte sexlivet. För de kvinnor som inte har så stora besvär i början av graviditeten brukar sexlusten vara ungefär densamma som tidigare.

Under mitten av graviditeten, dvs. mellan fjärde och sjätte månaden brukar lusten komma tillbaka för de kvinnor som fått sin lust nedsatt under första delen av graviditeten. Detta beror på att man under denna fas mår som bäst, både fysiskt och psykiskt. Man kan fokusera på annat än just bara de besvär man har.

Under den sista delen i graviditeten kan lusten för många kvinnor återigen vara ganska låg vilket kan beror på saker som att det är fysiskt jobbigt eller att man har ryggbesvär. Det kan även bero på att förlossningen och föräldraskapet börjar närma sig på allvar vilket gör att man kanske känner oro inför det som komma skall.

Även männen kan få minskad lust av flera olika anledningar. Det kan till exempel vara saker som oro inför föräldraskapet, rädsla för att skada barnet vid samlag eller att ett samlag skall leda till ett missfall.

Ökad lust

Själva graviditeten kan göra att vissa kvinnor känner sig sexigare vilket kan leda till ökad lust. Att hormonerna ändras i kroppen kan även det leda till ökad sexlust för en del. Under andra trimestern upplever många kvinnor en ökad sexlust vilket beror på att man mår som bäst under denna period när man är gravid.

Många män tycker det är sexigt med en kvinna som är gravid med hans barn vilket gör att många män får ökad sexlust under graviditeten.

Blödning vid samlag

Som resultat av graviditeten svullnar slemhinnor och det kan få till följd att kvinnan kan få en mindre blödning vid samlag. Detta är dock inget att vara orolig över utan händer en del kvinnor. Möjligen kan du få denna upplysning av din barnmorska när du är på besök där eftersom de ofta får samtal från nervösa blivande föräldrar som råkat ut för denna blödning i samband med samlag.

Är det farligt?

Svaret på denna fråga är nej om det är en normal graviditet. Vid detta fall är det ofarligt att ha sex under hela graviditeten. Genom att ha sex kan man inte skada fostret eftersom det ligger skyddat i fostervattnet. Av denna anledningen riskerar inte fostret att drabbas av infektioner eller andra skador heller under samlaget.

Om det är en riskgraviditet kan det vara bäst att avstå från sex helt om kvinnan exempelvis har haft upprepade missfall tidigare, om fostervattnet går eller om moderkakan ligger framför barnet. Man bör avstå från sex under de sista tre månaderna om kvinnan tidigare har drabbats av för tidig förlossning eller om risk för för tidig förlossning föreligger. Detsamma gäller om kvinnan väntar mer än ett barn.

Det kan även vara bra att avstå från sex om kvinnan drabbas av blödningar lite då och då. Att kvinnan kan få en liten blödning vid samlag är dock inget som är farligt, utan det är endast om det sker upprepade gånger och man inte vet vad det är som man bör avstå från sex. Skulle blödningar uppstå så prata med er barnmorska som kan ge råd om vad ni skall göra.

Fördelar

Att ha ett fungerande sexliv under graviditeten medför naturligtvis fördelar i form av att du får slappna av och vara nära din partner. Det ger även fördelar i form av motion och att du känner dig piggare. Alla dessa delar gör att det är viktigt att ha ett fungerande sexliv, det kan göra att graviditeten känns lättare än den skulle ha gjort annars, eftersom det är extra jobbigt om man inte känner sig älskad.

Tips

Under graviditeten är det mycket som förändras och det gäller även sexualiteten som för vissa kan öka, för andra minska. Den växande magen gör det till lite utmaning att finna samlagsställningar som passar er bra.

Att det sexuella humöret växlar gör att kvinnan och mannen kan ha mycket olika behov. Det är viktigt att prata med varandra och ha förståelse för att undvika att kvinnan får dåligt samvete och känner sig dålig för att hon inte vill eller orkar. För mannens del kan det innebära att han känner sig tjatig, tvingande och trött som vill och har lust hela tiden.


 
 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu