Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Ultraljud

 


I detta avsnitt kommer vi utförligt att beskriva vad det innebär att göra ett ultraljud, hur det går till och vad det gör för nytta. Allt för att du skall vara så förberedd som möjligt när det är dags för dig att go och göra ett ultraljud.

Ultraljud är ljud som har en frekvens högre än 20 000 Hz, dvs. så hög frekvens att inte människan kan uppfatta det. Genom dessa ljudvågor som studsar mot barnet och skickar signaler tillbaka framträder en bild av fostret.

Ultraljudet utförs i normala fall någon gång mellan vecka 16 och 20 och det är ca 95 procent av kvinnorna i Sverige som gör ett ultraljud under graviditeten (Det är frivilligt om man vill göra ett eller inte). Genom din barnmorska blir du hänvisad till sjukhuset för att göra ultraljudsundersökningen när det är dags.

På många ställen tillåts endast en vuxen följa med som sällskap, dvs. inget barn får följa med. Detta beror på att det är ett så pass spännande moment och viktigt så det krävs full uppmärksamhet från föräldrarnas sida.

Hur går det till?

På din mage läggs en stor klick gel, vilket underlättar kontakten mellan instrumentet och din mage. Allt eftersom instrumentet förs över din mage smetas gelen ut samtidigt som du på en skärm kan se fostret. Det läkaren eller barnmorskan gör är att mäta kroppsdelar på fostret och tittar så att allt står rätt till. Mätningen av kroppsdelarna används för att räkna ut datum för förlossning. Undersökningen tar ungefär 20 minuter och beroende på var i landet du gör ultraljudet kan du få, eller få köpa bilder av fostret.

Varför görs ett ultraljud?

Ultraljudet görs av en mängd olika anledningar. Det görs för att kontrollera fostrets utveckling, beräkna förlossningsdatum, se om det har missbildningar och om det lever, se om det är fler än ett foster och för att se vilken graviditetsvecka du befinner dig i. Barnmorskan eller läkaren kollar efter armar, ben, hjärtat, moderkaka, magsäck mm. för att se så att allt ser rätt ut.

Får vi veta fostrets kön?

Barnmorskan eller läkaren måste inte ta reda på fostrets kön eftersom detta inte är undersökningens syfte. Så även om ni frågar är det inte säkert att de berättar vad det är för kön.

VUL

VUL står för Vaginal UltraLjudsscanning och innebär att man gör en ultraljudsundersök genom att gå in vaginalt med en scanner som inte är större än en tandborste ungefär för att se fostret. Denna metod används om man behöver göra en undersökning mellan vecka 6 och 11 eftersom det är för tidigt att göra ett vanligt ultraljud.

Avslutningsvis

Som avslutning kommer här några råd till dig innan du beger dig iväg för ett ultraljud:
Kissa helst inte inom en timme innan du skall göra undersökningen och ta för säkerhets skull med pengar till fotografi. Tag bara med en vuxen person som sällskap.


 
 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu