Vill du annonsera på sidan? - Kontakta oss    

Niomanader.nu

- Din guide genom graviditeten och första tiden med småbarn

   

 

Sök på niomanader.nu

 

Hem

   

Utomlands

 


Att tänka på vid utlandsvistelse

Förutom de saker som du skall tänka extra mycket på hemma i Sverige finns det naturligtvis flera saker som du bör vara försiktig med när du vistas utomlands. Först och främst ska du tänka på alla de saker som vanliga svenskar ska tänka på när de reser dit du ska resa.

Utöver detta ska du vara extra försiktig med ost, kött och större havsfiskar då ost och kött kan innehålla bakterier och havsfisk kan innehålla förhöjda halter av miljögifter.

Man ska också tänka på att varm mat är att föredra framför kall då risken för bakterier därmed är mindre. Det är även viktigt att skölja grönsaker noga i rent vatten.

Europeiskt sjukförsäkringskort, EU-kort

I de fall du åker till ett annat land i EU eller ett EES-land ska du ha med dig ett EU-kort. Detta är ett kort som visar att du är försäkrad i Sverige och därmed är du berättigad till nödvändig medicinsk sjukvård på samma villkor som landets medborgare på en allmän vårdinrättning.

Kortet är giltigt i tre år och kan beställas på försäkringskassans hemsida, här. Det gäller för alla som är försäkrade i Sverige och är kostnadsfritt. Tänk dock på att det tar ca 10 arbetsdagar innan du får kortet, varför du bör vara ute i god tid innan du skall resa.

För dig som är gravid ger EU-kortet rätt till vård vid för tidig förlossning och vid komplikationer med din graviditet. Det kan även vara värt att fundera på om du ska komplettera med en reseförsäkring för att utöka ditt skydd om någonting skulle hända. EU-kortet ger dig nämligen inte rätt till ersättning för snabb sjuktransport till hemlandet om det skulle bli aktuellt. Det är med andra ord värt att kolla upp om du vill gardera med att skaffa en reseförsäkring.

Reseförsäkring

Om du reser till länder utanför EU och EES måste du ha en reseförsäkring för att få ersättning för kostnader för medicinsk vård. Reseförsäkringen ersätter förutom detta även kostnader för akut hemtransport vilket ofta är förenat med mycket stora kostnader, upp till en miljon kronor.

Reseförsäkringar kan fås även som gravid, men gäller reseförsäkringen en resa som sker efter 28:de graviditetsveckan så täcker aldrig dessa graviditetsrelaterade händelser som kan uppstå när du reser. Försäkringarna kan skilja sig åt beträffande villkor varför man måste kolla upp vad som gäller för det bolag man har så att man slipper otrevliga överraskningar på sin semester.

Upp till 37:de graviditetsveckan har du inom EU rätt till akut sjukvård på samma villkor som landets invånare om något skulle inträffa.

Rese- och flygbolagens regler

Olika flygbolag har olika regler när det gäller hur långt du får ha kvar till nedkomst vid tidpunkten för flygresan. Generellt kan man säga att det inte är några problem att resa fram till vecka 28, därefter blir det svårare eftersom det inte går att få någon reseförsäkring som täcker kostnader relaterade till graviditeten. Tänk alltså på att om du reser efter 28:de graviditetsveckan så reser du oförsäkrad. Dessutom kräver många flygbolag även läkarintyg, ett MEDIF-intyg som står för Medical Information Form. MEDIF-intyg finns att skriva ut här.

Läkarintyget vill flygbolagen ha för att bekräfta beräknat förlossningsdatum och att du som mamma är tillräckligt frisk för att åka. Då bestämmelserna skiljer sig åt mellan flygbolagen rekommenderar vi att man kontrollerar med sitt flygbolag om gällande regler hos dem. Dock skadar det inte att alltid ha med det på resan om du är gravid. Här är några exempel på vad som gäller för några av de vanligaste rese- och flygbolagen.

SAS
SAS har olika regler beroende på om du väntar ett eller flera barn. När man väntar ett barn får man flyga fram tills fyra veckor innan nedkomst. Från fyra fram tills två veckor innan nedkomst måste resan vara godkänd av SAS Medical Department och man måste ha ett MEDIF-intyg. Flygtiden får heller inte överstiga fyra timmar. Är det mindre än två veckor kvar tills beräknad nedkomst tillåts man inte åka med SAS.

När man väntar mer än ett barn gäller att man får flyga fram tills det är tolv veckor kvar tills nedkomst. När det är mellan tolv och fyra veckor kvar krävs ett MEDIF-intyg samt ett godkännande från SAS Medical Department. Flygtiden får inte vara över fyra timmar. När det är åtta veckor kvar får man fram tills det är fyra veckor kvar bara flyga i undantagsfall och därefter tillåts man definitivt inte flyga.

Ving
Från åtta fram till fyra veckor innan nedkomst krävs läkarintyg för att få flyga. Om det är 4 veckor eller mindre kvar så får man inte flyga.

Apollo och Fritidsresor använder sig av olika flygbolag på sina resor varför regler och villkor varierar mellan de olika bolagen. Därför får du kolla upp vad som gäller för det bolag du ska flyga med.

Ryanair
Ryanair tillåter resor upp till och med vecka 36 om det är en graviditet utan komplikationer. Om man är havande med tvillingar eller fler så får man på samma villkor resa fram till och med vecka 32. För övrigt så krävs ett läkarintyg på att graviditeten fortlöper som den skall tillsammans med beräknat nedkomstdatum och intyg på att mamman är frisk.

Malmö Aviation samt Sterling
Fram till fyra veckor innan beräknad nedkomst är det tillåtet att flyga. Om det är mellan fyra och två veckor kvar måste man ha ett läkarintyg samt att flygningen max får ta fyra timmar. Om det är mindre än två veckor kvar tills nedkomst tillåts man inte flyga.
 
 

Då niomander.nu är en nystartad sida (2008) kommer det att hända mycket på sidan framöver!

   
© Copyright niomanader.nu